31 aug. 2010

Music battle: Tienermelancholie

Twee leading ladies uit de muziekindustrie hebben kort na elkaar een liedje uitgebracht over liefde en het terugblikken naar de pubertijd. Het zijn Katy Perry met Teenage Dream en Taylor Swift met Mine.
Vandaag een korte vergelijking van twee van mijn favoriete liedjes van het moment. Zij belichamen eigenlijk de eigentijdse feminisme, en ik ben benieuwd naar jullie mening.


Beide dames kunnen niet verschillender zijn, maar toch gaan hun liedjes over hetzelfde thema: de fantasieën van jonge vrouwen.

Toch zijn de fantasieën even verschillend als de dames zelf. Katy Perry's liedje gaat over plezier, roadtrips en rollebollen op het strand. Taylor Swift's liedje, daarentegen, droomt over een lange relatie met alles erop en eraan: huisje, tuintje, boompje,... Om het kort te zeggen: Katy wilt vrij zijn, Taylor wilt een man.

In de clip van Teenage Dream rijden Katy en haar beau naar het strand (in California, wellicht) waar ze met een heleboel anderen in het water springen en rollebollen op het strand. Verder volgt er een stomende scene waar de twee in een motel een 'fort out of sheets' maken. Het clipje eindigt met veel gedans en gekus enzovoort.
Deze clip geeft alles weer wat Katy wilt: vrijheid. Ze wilt weglopen met haar vriend en nooit achterom kijken en risico's nemen.

Taylor Swift gaat een andere richting uit. Zij loopt rond in een bos met allemaal foto's waarbij ze terugblikt op haar relatie met haar 'vriend': hoe ze elkaar hebben leren kennen, toen ze gingen samenwonen, de eerste ruzie, hun kinderen,... Deze video heeft een diepere betekenis dan die van Katy. Je ziet Taylor's ouders die ruzie maken terwijl zij, als kleine meid, toekijkt. Dit beïnvloedt haar toekomstige relaties en creëert een soort van bindingsangst. Uiteindelijk komt alles goed, zoals gewoonlijk, en Taylor leeft nog lang en gelukkig.

De video waar jij je voorkeur aan geeft zegt ook veel over jou. Niet dat dat enige keuzes zijn hoor! ;)
Katy is vrij en gaat alles achter aan wat ze wilt terwijl ze zo min mogelijk kleren draagt :) Taylor daarentegen droomt over een familie, wat niet altijd gemakkelijk is, maar ze houdt vol. Niet echt een sexy droom, maar het is zeker bewonderbaar, zeker in deze tijden.

Ikzelf kies voor Taylor's video en liedje, omdat ik mezelf daar beter in herken. Zelf heb ik ook wat last van bindingsangst, maar ik besef ook dat ik uiteindelijk een relatie moet aangaan. Altijd alleen, da's ook maar eenzaam :)

Maar Katy's droom is ook superaantrekkelijk: vrij en jong, doen wat je wilt, geen verplichtingen...

Welke video+lied kies jij en waarom?

Veel liefs,
Diana