5 sep. 2010

Tien beauty mythes ontkracht

Toen ik aan dit artikel begon, stond ik versteld van hoeveel beauty mythes er in de wereld zijn. Er zijn tonnen van beauty urban legends die rondgaan en die vrouwen absoluut niks bijleren. Wel, yours truly is op jacht gegaan naar enkele mythes die ik vandaag ontkracht. Sit back and be shocked!Mythe 1: Je benen kruisen zorgt voor spataders

Nope. Je benen kruisen veroorzaakt dit niet, maar staan wél. Spataders komen meer voor bij mensen die een beroep hebben waarbij ze veel moeten staan, bijvoorbeeld een kapper. Staan zorgt ervoor dat heel je vasculair netwerk harder moet werken om het bloed van je benen naar je hart te pompen aangezien het 'hoger ligt. Als bovendien je aderkleppen, die ervoor zorgen dat het bloed niet terugstroomt, niet goed werken kan er een ophoping van bloed ontstaan, wat er uit ziet als spataders. Ah, een lesje biologie doet toch wonderen, niet?

Mythe 2: Cellulitis kan weggaan

Ah, was het maar waar. Deze mythe blijft een van de holy grails van de cosmetische dermatologie. Niks kan cellulitis voor altijd elimineren - zelfs niet liposuctie! Cellulitis bestaat uit vet dat vast komt te zitten tussen de vezelige structuren die de weefsels van je huid vasthouden - om het heel simpel te zeggen. Die vezelige structuren persen het vet onder de huid, wat in een 'bobbelige' textuur resulteert. Enkel je genen bepalen of je cellulitis krijgt of niet, of je nu dun of dik bent, oud of jong.
Het goede nieuws is dat je wél tijdelijk je cellulitis wat kunt verminderen. Cremes die verstevigend werken bevatten vaak caffeïne, wat de huid strak en glad maakt. Maar een gewone moisturizer helpt ook om de cellulitis wat minder duidelijk te laten lijken. Of wat dacht je van zelfbruiner? Een bruin kleurtje helpt ook. Maar het enige wat dus bepaalt of je cellulitis krijgt en hoe 'erg' het is, zijn je genen.

Mythe 3: Vaseline op je huid smeren 's nachts zal rimpels vermijden

Deze mythe werd gestart door Hollywood bombshell Marilyn Monroe, die vermoedelijk elke nacht vaseline op haar gezicht smeerde om er jong uit te blijven zien. Dit betekent wel niet dat jij dit moet doen! Vaseline is wél de krachtigste moisturizer die er bestaat, want het duwt de olie in de huid en zorgt ervoor dat het niet 'verdampt'. Als de huid veroudert, zal het de vermogen om vocht vast te houden verliezen, waardoor de huid droog en oud lijkt.
Vaseline kàn rimpels minder duidelijk maken omdat het vocht toevoegt aan de huid, wat de lijntjes wat 'opvult', maar het houdt het verouderingsproces jammer genoeg niet tegen. Plus, vaseline is zó vettig dat het andere problemen kan veroorzaken, bijvoorbeeld puistjes.

Mythe 4: De hele tijd nagellak opdoen verkleurt je nagels

Dit is waar, maar je kan alle kleurtjes dragen en toch verkleuring vermijden. Nagels zijn heel poreus, en ze absorberen het pigment in de nagellakken. Donkere kleuren, en vooral rood, hebben meer pigment dus zij zullen je nagels het meest doen verkleuren. Maar dit trucje ken je vast wel: lak je nagels met een doorzichtige nagellak zodat je nagels geen pigment zullen absorberen, en ga dan gek met fluoroze of donkkerrood!
 
Mythe 5: Je kunt je poriën verkleinen
 
Ah, jammer genoeg niet. Het is eigenlijk onmogelijk om de grootte van je poriën te veranderen, maar je kan hen er kleiner doen uit zien. Heel simpel: je smeert wat eiwit op je gezicht! Eiwit maakt je huid strakker, zodat het de illusie creëert van kleine poriën, maar ook dit effect is tijdelijk.
Mythe 6: Je mag niet in je ogen wrijven, anders krijg je rimpels
 
Yay, dit is niet waar! Je krijgt heus geen rimpeltjes als je even in je ogen wrijft als je moe bent. Maar de rekking van je huid door zwaartekracht (damn you!) en bepaalde spieren herhaaldelijk gebruiken, bijvoorbeeld lachen of fronsen, kunnen wél het collageen in je huid afbreken, wat uiteindelijk voor rimpels zorgt.

Mythe 7: Olijfolie of cacoa boter gaan striemen tegen
Was het maar, he?! Striemen ontstaan als je huid te snel uitzet, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap. Dat breekt het collageen en de elastische vezels dat je huid normaal ondersteunt af. Of het ligt aan je genen. Maar in ieder geval, striemen ontstaan onder de bovenste laag van je huid, waar de olijfolie en cacoa boter niet aan kunnen. Deze twee helpen alleen tegen de jeuk dat je krijgt als je huid 'uitzet'.

Mythe 8: Zonnebaden of tandpasta er op smeren verminderen puistjes

Dit is waar, maar ga nu niet meteen onder de zon liggen of een Colgate-masker aanbrengen. Een bepaalde golflengte van licht stimuleert daadwerkelijk de productie van porphyrine, een stof dat bacteriën die acne doen ontstaan doodt. Maar je kan ook het tegenovergestelde effect krijgen: je huid droogt uit door het teveel aan de zon, waardoor je lichaam reageert door olie te produceren. En bovendien is teveel zon niet goed voor je huid - denk aan huidkanker, huidveroudering,...
En over het andere: tandpasta bevat menthol, wat kan helpen om een puistje uit te drogen. Maar de meeste andere ingrediënten irriteren de huid.
Conclusie? Ga naar de apotheek of de parfumerie en haal iets tegen acne, bijvoorbeeld zo'n 3-stappen-setje van Clinique. Werkt véél beter en is niet schadelijk!
 
Mythe 9: Slapen op je rug op een satijnen kussensloop houdt je gezicht rimpel-vrij
 
Als je ouder wordt, zullen het collageen en de elastische vezels in je huid afgebroken worden. Als je je gezicht dan in een kussen begraaft tijdens het slapen, en druk uitoefent op deze vezels voor enkele uren aan een stuk, zal je huid minder snel 'terugspringen'. Het is jammer genoeg zo dat als je bijvoorbeeld veel op de linkerkant van je gezicht ligt, je daar méér rimpels krijgt dan aan de rechterkant (het verschil is wel héél miniem, maar het is er). Op je rug slapen hélpt wel degelijk, maar verwacht zeker géén wonderen. Je kunt gewoon beter een goede dagcrème gebruiken dan op je rug slapen.

Mythe 10: Trek nooit een grijs haartje uit want dan komen er tien in de plaats terug!


Denk even logisch na: hoe kunnen tien haartjes teruggroeien uit één haarfollikel?! Dus trek die grijze haren maar gerust uit, dames.

Wat wist jij nog niet? En heb je zelf nog tips? Let me know!

Veel liefs,
Diana