10 sep. 2010

Tips tegen acne bij volwassenen (en tieners!)

In je pubertijd krijg je te maken met heel veel veranderingen aan (en in) je lichaam. Hét vervelendste probleem is acne. Je smeert met zalfjes, concealer erop en hopen dat niemand het ziet. En eindelijk, na enkele jaren, ben je volwassen en denk je dat die ellendige pukkeltjes nooit meer zullen terug komen!

Maar toch zijn er veel volwassenen die last hebben van acne, wat volkomen normaal is. De behandeling, daarentegen, is wél anders. Vandaag ga ik jullie wat vertellen over het verschil tussen acne bij tieners en volwassenen, en wat je er tegen kunt doen.

Wat is acne?
 
Acne is, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, NIET enkel puistjes! Acne is een verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen, die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes (thank you Wikipedia). Meeëters, papels (een harde rode pukkel), pustels en cystes behoren ook tot de verzamelnaam acne.
 
Wat is het verschil in acne bij volwassenen en tieners?
 
Het grootste verschil tussen de twee is dat acne bij tieners een 'bijwerking' is van de pubertijd, terwijl volwassenen vaak acne krijgen door onder andere stress. Maar uiteraard blijft dieet, je huidtype en hormonale veranderingen de grootste boosdoeners, bij zowel tieners als volwassenen.
 
 

Hoe acne bij volwassenen  (en tieners, ook!) te behandelen

De behandeling van acne bij volwassenen is moeilijk. Veel producten zijn gemaakt voor de vettige huid van adolescenten en zijn dus niet efficiënt bij volwassenen. Het beste wat je kunt doen, is je arts om advies vragen. Die kan je zeggen wat het beste is voor jouw huid. Toch heb ik een aantal (natuurlijke) middeltjes op een rijtje gezet die je eventueel kunnen helpen!
 • Groene groenten:
 • De beste natuurlijkste remedie tegen acne zijn groene groenten. Zij bevatten namelijk heel veel mineralen en essentiële voedingsstoffen die je huid helpen om gezond te blijven.
 • Een andere reinigingsritueel:Iedereen plakt een label op zichzelf als het op huidtype aankomt (inclusief ik hoor!). "Ik heb een droge huid", "ik heb een gecombineerde huid",... Maar wist je dat je huidtype af en toe verandert? Nu, véél verschil is er niet. Als je een droge huid hebt, dan is het zo, maar af en toe kan je huid iets vettiger zijn. Of mensen met een vette huid zullen eens drogere plekken hebben.

  Daarom is het belangrijk om je reinigingsritueel af en toe te veranderen. Je gebruikt meestal één product, speciaal voor jouw huidtype, maar als je merkt dat je huid iets vettiger of droger is, moet je je reinigingsproduct daaraan aanpassen. Daarom is het goed om twee soorten reiniginsproducten te hebben: ééntje voor als je huid wat droger is en ééntje als het wat vettiger is.
 • Kijk goed naar de labels van je cosmetica:
Heel belangrijk! Als je veel make up draagt, moet je goed
kijken naar wát je gebruikt. Veel producten op basis van olie kunnen de poriën verstoppen en verstopping van de follikels veroorzaken. Zoek daarom make up op basis van water.

Ook voor andere schoonheidsproducten, zoals bodylotion en douchegels, moet je opletten dat het niet op basis is van olie. • Tea Tree olie en Dode Zee mineralenTea Tree olie is een sterk anti-septisch middeltje en kan daarom heel goed gebruikt worden bij de behandeling van puistjes. Gewoon een beetje aanstippen op je pukkel en het zou moeten helpen.
  Lukt dat nog niet, dan kan je beter op zoek gaan naar producten op basis van Dode Zee mineralen. Dit is vooral geschikt voor ernstigere aandoeningen of een hele vette huid.
 • BenzoylperoxideDit is hét middel tegen puistje, en het is bewezen dat het helpt! Let wel op: het heeft een onstekingsremmend en antibacteriëel effect, maar helpt niet tegen meeëters of comedonen.
  Benzoylperoxide wordt in de vorm van een gel gebruikt. Een gel met een 5%-concentratie is meestal voldoende voor het gelaat. Als dat niet helpt, of je hebt acne op delen van je lichaam waar het huid dikker is (bijvoorbeeld, je rug), ga dan voor de 10%-concentratie versie.
 • Water drinken!Yep, hét oude trucje, maar het werkt wel. Water verwijdert de onzuiverheden uit je lichaam die anders acne kunnen veroorzaken. Bovendien is het gezond en niet duur!

Nu, ik kan niet garanderen dat alles gaat werken. Wat ik wel kan zeggen is dat het géén kwaad kan om deze tips eens uit te proberen. Want hey, water drinken en groene groenten eten kost helemaal niet veel!

Maar als je écht meteen van je acne af wilt, raad ik je toch aan om naar de dokter of de dermatoloog te gaan. Zij kunnen je het beste voor jouw huid aanraden. Bovendien zijn de producten die ze jou voorschrijven agressiever dan wat je zo kunt halen in de apotheek, wat misschien tot een snellere oplossing leidt.
Je kan ook eens langsgaan bij een parfumerie en daar bijvoorbeeld vragen welke reinigingsproducten het beste is voor jouw huidtype. De setjes van Clinique doen wonderen, heb ik gehoord!

Heb jij nog tips tegen acne?

Veel liefs,
Diana

1 opmerking:

Anoniem zei

Hеllo! This post couldn't be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

Take a look at my web blog http://www.Streetgam.es/

Een reactie posten

Lief dat je een comment achterlaat, je t'aime!