19 aug. 2010

Houdbaarheidsdatum voor cosmetica (+ update ELF)

Iedereen heeft zo z'n eigen beautyritueel. Dat kan gaan van gewoon je gezicht wassen tot alles erop en eraan. Maar élk ritueel kost geld en aangezien cosmetica best duur kan zijn kan ik begrijpen dat je je producten niet regelmatig vervangt. Zelf ben ik ook schuldig daar aan, maar ik hou toch in mijn achterhoofdje dat er een houdbaardheidsdatum bestaat voor beauty producten. Daarom heb ik een handig tabelletje gemaakt voor jullie!

Net zoals eieren hebben beauty producten een houdbaarheidsdatum!

Eerst en vooral: wat is het belang van je make up regelmatig te verversen?
Simpel: bacteriën! Misschien wist je dit nog niet, maar zelfs als je foundation uit een tube knijpt komen er bacteriën in de tube. En denk aan concealer, oogschaduw,... Soms, als je echt héél onhygiënisch omspringt met je make up, kan je uitslag, puistjes en ontstekingen krijgen! Niet sexy.

Daarom heb ik een klein lijstje gemaakt met het soort product en de houdbaarheidsdatum erbij. Check it out!
 • oogpotlood: als je het regelmatig slijpt (dat helpt de tip schoon te houden), kan je het tot 3 jaar gebruiken.
 • eyeliner: vloeibare eyeliner is 3 tot 6 maanden goed houdbaar
 • oogschaduw, blush, bronzer (poedervorm): 2 jaar
 • oogschaduw, blush, bronzer (cremevorm): 12 tot 18 maanden
 • vloeibare concealer: maximum tot 12 maanden
 • poeder: 2 jaar
 • creme foundation/compact foundation: 12 tot 18 maanden
 • vloeibare foundation: op oliebasis 18 maanden, op waterbasis 12 maanden
 • lippenstift: 1 tot 2 jaar
 • lipgloss: 18 tot 24 maanden
 • lipliner: 3 jaar
 • mascara: 3 tot 4 maanden
 • kwasten: hangt er vanaf hoe goed jij je kwasten wast en verzorgt
 • zonnebrandcreme: vervaldatum
Let op: dit zijn slechts richtlijnen! Als jouw make up of andere beauty producten raar begint te ruiken of er anders uitziet, GOOI HET WEG. Ook als je producten in contact komen met bijvoorbeeld een ooginfectie, ook weggooien.
Wees bovendien ook voorzichtig met het uitlenen van make up. Zolang de ander geen ziekte of infecties heeft is het goed. Maak wel je producten altijd schoon ervoor en erna om infecties bij jou en jouw vriendin te beperken. Leen liever geen mascara of andere oogmakeup uit. Je ogen zijn heel erg gevoelig en zullen sneller geïrriteerd of geïnfecteerd geraken.


Ikzelf probeer zo hygiënisch mogelijk om te springen met mijn make up. Ik heb een foundation overgepot, en jammer genoeg moet ik dus elke dag met mijn vingers erin zitten. Daarom ontsmet ik altijd mijn handen eer ik er aan kom! Tuurlijk is mijn foundation niet bacterievrij, maar door het gebruik van ontsmettingsmiddel is het aantal bacteriën vrij beperkt.

Voor ik mijn artikel beëindig moest ik jullie dit nog even meedelen. In mijn artikeltje van gisteren over het pakketje van ELF schreef ik dat de eyeliner heel smudge-proof was. Ik wilde eens uittesten hoe lang hij het zou uithouden.
 Verse swatch:

Swatch na 1 dag:

Oh. Mijn. God. Je ziet het nog steeds! Ook de swatch van de All Over Colour Stick (erboven) zie je nog.

Wat heb ik in die 24 uur gedaan?
- gedouchet
- geslapen (ik hou mijn handen altijd onder mijn kussen)
- ontsmettingsmiddel gebruikt
- handen een paar keer gewassen en drooggewreven met papier

En het zit er nog steeds. En raar maar waar, hoe hard ik er nu over wrijf, het wilt niet af gaan. Dat was eigenlijk al sinds gisteren na het douchen: een deel van de liner was weg, maar de restjes wilden er gewoon niet af. Nu heb ik het wel zonder problemen met make up remover afgehaald.

Was je nog steeds aan het twijfelen over de kwaliteit van ELF? Niet doen, dus ;)

Veel liefs,
Diana

http://nl.eyeslipsface.be/
http://www.eyeslipsface.nl/

3 opmerkingen:

Kirs zei

Hoi Diana,

Wat een intressant stukje over houdbaarheid van makeup. Ik vond het in ieder geval heel leerzaam. Echt nooit geweten dat er bacterien in mijn foundation kunnen komen zelfs in een tube.

En de ELF producten zijn in elk geval niet kapot te krijgen hahaha...

Groetjes,
Kirs.

Floor en Marjolein zei

Wauw, dit vind ik erg handig! En wow, ELF ís dus goed, haha. Dat had ik ook een keer met een Gosh potloodje, het zat nog zowat drie dagen op mijn hand, haha.

Kalypso zei

Ik vind dit echt een hele handig review. Sommige dingen wist ik nog niet eens. Ik ga wel even binnenkort mijn stash op houdbaarheid checken. Dat doe ik 1 keer in de 2 maanden.

Liefs, xxxx

Een reactie posten

Lief dat je een comment achterlaat, je t'aime!